Gombhoz kabátot

Ismerős a helyzet, amikor beleszeretünk egy nyakláncba, cipőbe, táskába és az egész outfitet ehhez választjuk ki?

Bizony előfordul. Otthonunk kialakításánál is adódhat olyan szituáció, hogy egy apró részlet nyeri el a tetszésünket és ragaszkodva hozzá, a nagyobb tételeket szeretnénk összhangba hozni vele. Egy szoba teljes kialakításánál sok sok döntés születik, amiket az üzletek széles választékát tekintve, kicsit sem könnyű feladat meghozni. Ezért jó ha van egy támpont, egy konkrét elképzelés.

Íme egy remek példa, hogy a sárga kis mértékben használva milyen vagány színfoltja a szürke szobának. Vajon melyik tétel volt meg előbb? A kép vagy a fotel? Akárhogyis, a végeredmény igazán vonzó, fiatalos lett. Te melyik színre szavaznál? A lehetőségek végtelenek, csak a képzelet szab határt. Merj bátor lenni, merd vállalni ami tetszik! Mert a saját otthonunk rólunk szól.

Lakásfelújítás?

Nézzük csak meg mi minden vár ránk egy felújítás előtt és alatt! Először is gondoljuk át mi a célja a felújításnak, milyen végeredményt szeretnénk elérni és milyen lépések várnak ránk. Érdemes listát írni a szakemberek által végzett munkák sorrendiségéről. Első tétel a bontásra váró burkolatok, beltéri nyílászárók, beépített szekrények eltávolítása, majd ezt követi az épületgépészeti feladatok elvégzése (vízvezetékek szerelése, villanyszerelési munkálatok, stb). Gipszkartonozással fantáziadúsabbá tudjuk tenni részletgazdag otthonunkat. A burkolatok lerakása nagy változást hoz érzetben és a falak festésével, tapétázásával szinte már késznek érezhetjük a felújítási projektünket. A “gombhoz kabátot” eset akkor valósul meg, ha a kiválasztott tárgy (színes fali kép, mintás díszpárna, feltűnő színű fotel…) domináns színnel, stílussal rendelkezik. A harmónikus összkép elérése érdekében arra vigyázzunk, hogy ízléses mennyiségben adjunk teret ezeknek a részleteknek.

A fenti képen a fókuszpont a falikép. A vászonkép nagy része világos, így egy sötétebb tónusú és a képben megjelenő színnel harmonizáló falszín csodálatos hátteret biztosít annak. A fókuszpont jelentősége, hogy a szobába lépve valami megragadja a tekintetünket. Ezért kell kerülni a túlzsúfolt enteriőröket és a képek elhelyezésénél érdemes megfontolni hova-mennyit tegyünk. Erről lesz szó későbbi cikkünkben a “Hol és hogyan dekoráljunk” gondolatsorban.

A dekorálás nem luxus!

A dekorálás olyan eszköz a kezünkben, mellyel feltehetjük a pontot az i-re, mellyel otthont varázsolhatunk lakásunkból és becsempészhetjük személyiségünket, kifejezhetjük stílusunkat mindezt úgy, hogy harmóniában maradunk az enteriőr minden elemével. A nyomtatott vászonképek óriási előnye, hogy teljesen egyedi mintákkal tehetjük meg mindezt – akár családi fotókat választunk, akár számunkra kedves képeket. A vászonképek formavilága csak fokozza az egyedi megjelenést. Fekvő és álló képeket tervezhetünk be, arról nem is beszélve, hogy a lakás méreteihez tudjuk igazítani a fali dekorációnk nagyságát, sőt akár több darabból is elkészülhet a faldekorációnk. Egy kép több panelre való osztott nyomtatása mutatós lehet. Ez már valóban csak ízlés kérdése hogy hány darabban jelenjen meg a minta, egyforma vagy eltérő méretekben szerepeljenek a vásznak. A honlapon könnyedén eldöntheted, hogy a kiválasztott kép számodra melyik verzióban a legmutatósabb.

Mi is az a moodboard?

Ha tudod már milyen szobára vágysz, érdemes egy kis hangulattáblát, úgynevezett moodboard-ot összerakni. Ez is segítségedre lehet a részletek kiválasztásában. Manapság az interneten szinte minden információ és hozzá tartozó kép fellelhető, így egy kis fotóválogatással már házilag is össze tudod állítani a kedvelt tételek listáját és kiderül  még vásárlás előtt mi az ami jó vételnek tűnik és mi az ami esetleg kilóg a képből. Ezzel a lépéssel sokat spórolhatunk és nem vásárolunk össze-vissza mindent ami csak megtetszik az üzletbe lépve. Tudatos vásárlók lehetünk. A legfontosabb hozománya az előre gondolkodásnak pedig az, hogy a szobába lépve azt fogjuk érezni: Igen, erre vágytam! A helyett, hogy ez is tetszik, az is jó, de valahogy együtt mégsem működik. Mutatok is egy gyerekszobához készített moodboard-ot Nektek, ahol a szürke-drapp-fehér az uralkodó szín és a három állatos vászonkép (nyuszkó, mackó, mosómaci) lesz a szoba dísze a kiságy felett:

Mit lehet tenni a felújításon kívül?

Amennyiben nem felújításról, hanem a meglévő lakásunk felfrissítéséről (akár szezonálisan, egy-egy ünnep kapcsán) beszélünk, akkor a kiegészítők cseréje jöhet szóba. Ezért szoktam javasolni, hogy a nagyobb bútorok, a nagyobb felületek legyenek semlegesek. Egy párnahuzat, dekorfüggöny, fali kép könnyen cserélhető. Mutatok egy példát…. szinte mindannyian karácsonykor feldíszítjük a házat kívül-belül. Íme egy szoba, ünnepi hangulatba öltöztetése előtt és után:

Mint látjátok csak a részletek változtak, mégis egészen más hangulatot értünk el a színek cseréjével. Az évszaknak megfelelően játszhatunk, ősszel narancsos-barnás színeket, tavasszal üde, vidám, napsütötte színeket választhatunk. A karácsony mindenkinél más és más. A tradícionális piros-arany-zöld kombináción kívül bármilyen modern megoldással is élhetünk. Egy fehér-ezüst éppoly elegáns tud lenni, mint egy rosegold dekoráció, de a természetkedvelőknek a fa alapanyagból, mézeskalácsból és a horgolt díszekből álló összeállítás is csodálatos hangulatot tud adni. Válasszuk azt a színvilágot, amire megdobban a szívünk és hangolódjunk szeretteinkkel közösen az ünnepi időszakra!

Írta: Barota Melinda
Lakberendezési Tanácsadó, MelishDesign