Top 5 térnövelési trükk

Hozzuk ki a maximumot kis lakásunkból, tegyük otthonossá és formáljuk ízlésünk szerint!

Talán meglepő ez a főcím itt a blogon, de mindjárt meglátod létjogosultságát. Szeretnénk olyan információkkal segíteni titeket és olyan gondolatokat ébreszteni bennetek, melyek segítségetekre lehetnek. Aki képet rendel otthonába, annak bizonyára megvan az igénye arra, hogy lakását otthonosabbá tegye, hogy olyan tárgyakkal vegye magát körül, amik pozitív érzéseket váltanak ki belőle. Ha energiát szánunk lakásunk rendezésére, akkor miért ne vegyünk figyelembe pár jó tanácsot. Mai gondolatunk a tér növelése érdekében merült fel. Sokan élünk olyan lakásban, melynek benapozottsága nem ideális, a terek nem tágasak. Le kellene mondanunk az álomotthonunkról? Dehogy! Épp ellenkezőleg. Hogyan tehetjük tágasabbá? Jöjjenek a részletek!

1. A színek jelentősége

Az első trükk amit bevethetünk a megfelelő színek használata. Mi számít megfelelőnek? Térnövelés szempontjából a világos, pasztell színek. A fehér egyszerű nagyszerűsége például. Persze felmerülhet az ellenvetés, hogy az olyan steril, unalmas… önmagában nézve igen. De barátságos kiegészítőkkel – lásd a skandináv trendet – kimondottan jó végeredmény érhető el. Ha vágyunk színekre akkor a szoba egyik falának kiemelése nagyszerű lehetőség ha a többi fal színével harmonizáló sötétebb árnyalatot választunk. Itt érvényesül a kevesebb néha több mondás. Világos képek hangsúlyozására igazán előnyös ez a festési módszer. Minta festésével is játszhatunk, így csak a fotófal mögötti részt (akár függőleges, akár vízszintes sávban megfestve) emeljük ki egy színnel. Ez akkor a legjobb választás, ha a fal mérete elég nagy, így megtörve az egységes felületet izgalmasabb összképet alakíthatunk ki.

Kép forrása: www.instagram.com/melishdesign ; grafikák a falon: Szabó Hajnalka

2. Fények használata

Második trükk a fények használata. Amikor megtervezzük a fényeket gondoljunk az általános világításon kívül a funkcionális és hangulat fényekre is. Fontos a fényerő és a jól megválasztott színhőmérséklet, ami otthonosabbá teszi az enteriőrt. Ha tudjuk hova szeretnénk képeinket elhelyezni, már előre gondoskodhatunk azok megvilágításáról egy falikar elhelyezésével például. Ha egy napsütötte természetképet jelenít meg a faliképünk akkor kerüljük a hideg fények használatát ezen a ponton. Az alábbi képeken lent a fények erejét érezhetjük két nappali tekintetében az előtte-utána készült felvételek segítségével.

Képek forrása:instagram.com/melishdesign 

3. Megfelelő méretválasztás

Harmadik trükk a méretezés. A leendő bútorok méreteit nehéz az üres szobában elképzelni, így belefuthatunk olyan választásba, ami egészen máshogy mutat otthon, mint ahogy azt az óriási bemutatótermekben elképzeltük. Ha szeretnénk a térérzetet növelni, kerüljük a túlméretezett bútorokat. A nagy méret mellett a túl sok darab is leszűkíti a teret. Így a felesleges tételektől szabaduljunk meg. Egy nem használatos fotel a sarokban csak a lomos érzetet kelti ha semmi szükség rá. És ha már a bútorokról beszélünk fontos megemlíteni a méretén kívül a színét is, hiszen a sötét bútorok is szűkítő hatást keltenek, elnyelik a fényt.

Ha a képek méretét kell kiválasztanunk sok szempont befolyásolja a jó döntést. Kis felbontású digitális képek esetén inkább a több kisebb darab lesz a megfelelő. Az egyedi formáknak hála tudunk játszani az elrendezéssel, így nagyobb falfelületet tudunk beteríteni vászonképekkel. Ne felejtsük el a fotófalak lehetőségét sem, amikor egy adott témával több önálló vászonképből egy egész falat beterítünk. Ilyenek lehetnek a családi büszkeségfalak de ezekről majd később írunk. Amit viszont a térnövelés érdekében kiemelnék, hogy bátran a képekkel! A nagy kép mutatós és a lenti képen is érezhetjük mennyivel karakteresebb és előnyösebb az enteriőr általa.

KAP bemutatóterem Budapesten, amit a mi vászonképünk díszít.
Kép forrása: https://www.instagram.com/p/BumMtynAoP0/

4. Tükröket a lakásba

Negyedik trükk a tükrök használata. Kell -e sokáig ecsetelni mennyire varázslatos hatást érhetünk el a tükrökkel? Ugye nem!? Növeli a teret, játszik a fénnyel. Kerülhet szekrények ajtajára, kerülhet dekorációként a falra. Választhatunk nagyméretűt vagy több darabból állót, fózoltat és nem fózoltat. Praktikus és mutatós lehet előszobában, komód felett fektetett formában, kanapé felett, étkezőasztal mögött (különösen ha kicsi az étkező és az asztal a falhoz van tolva), folyosón, fürdőszobában a kád felett (akár a sarokrész mindkét falán) tárolószekrényeken, mennyezeten, gardróbban. Háziasszonyként praktikusnak kevésbé nevezném, de érdekességképpen megemlíteném, hogy a konyhában a munkapult és a felsőszekrény közti falra is kerülhet tükör, csodálatos látványt nyújt, de konyhatündérek számára kevésbé ajánlatos.

Ezen a fotón egy tárolót rejt a tükör. Mögötte rejtettük el a szárítógépet, kabátokat, létrát, vasalódeszkát, porszívót…. Hisz ezeknek is kell rejtekhely és nincs mindig lehetőség háztartási helyiség kialakítására. Ilyenkor egy mélyebb szekrény is elegendő lehet. Az L alakban elhelyezett tükör játékos és elegáns egyszerre

5. Rend a lelke mindennek

Ötödik trükk az okos megoldások csoportja. Térnövelési lehetőségek közé sorolhatjuk a felhajthatós ágyat, a falra akasztott kerékpárokat, az ágy alatti tárolókat, fali polcokat… számos olyan dolog, mellyel az enteriőr rendezetté válik. Kerüljük a gyűjtögetést, kipakolást. Természetesen lehet szem előtt néhány olyan tárgy, amitől lakásunk egyedi lesz és személyiségünk, élményeink megnyílvánulnak, de tartsunk mértéket, törekedjünk a letisztult összkép kialakítására. Tegyük dobozba azokat a dolgokat, melyektől megválni nem szeretnénk. Ugye milyen szépen érvényesülnek a vászonképek a lenti fotón is? Nem vonja el a figyelmet semmilyen lom, telepakolt kisasztal, vagy felesleges bútor. Ez a cél!

Hatszög alakú vászonképek saját fotóból. Az oldalon itt tudsz rendelni ilyeneket.

Ha rendezett az otthonunk, akkor tud érvényesülni a dekorációnk. Egy túlzsúfolt térben nem a kívánt kép lesz a fókuszpont. Ezért érdemes használni a fenti ötleteket és kialakítani azt az enteriőrt, melyben a figyelem azokra a pontokra irányul, melyek örömmel töltenek el minket és élvezni tudjuk azt a harmóniát amit megteremtettünk és abban az otthoni légkörben élhetünk, ami igazi boldogsággal tölt el minket.

Írta: Barota Melinda
Lakberendezési Tanácsadó, MelishDesign