Hol lehet dekorálni?

Szeretnénk most Neked olyan ötleteket adni, amivel még különlegesebbé teheted otthonodat és egyedivé a ház legkülönbözőbb helyiségeit.

Mi jelenik meg a szemed előtt, ha azt mondom képdekoráció? Elsőre talán egy nappali ugrik be és egy kanapé fölé helyezed el gondolatban a képet. Valóban ez a leggyakoribb felhasználási hely, de összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel egyedivé teheted a ház legkülönbözőbb helyiségeit. Nem azt tanácsoljuk hogy mindenhova tegyél vászonképet, de hogy érdemes 1-2 ötletet ellesni a listáról, az tuti!

Előszoba

Belépve a házba, lakásba az előszobában találjuk magunkat. Ez az első itt a listán. Na de miért is kellene ide képet kitenni? Az első benyomás miatt. Természetesen csak akkor, ha van hely, ha van egy olyan kis rész, ahol jól mutatna. A Vászonkép Nyomda új terméke lehetőséget ad az egészen kis méretű képek beszerzésére is! Már 15x15cm-es pici vászonképeket is tudsz rendelni.

Családi fotókból válogatott fotófal vászonképekből a saját előszobánkban.

Folyosó

Az előszoba általában egy folyosóval épül össze, nézzük ezt második lehetőségként. Hosszúkás elrendezése miatt biztosan van olyan falfelület amit fel kell dobjunk. Térnövelési tippeket már olvashattatok blogunkban, így azok ismeretében már ügyesen tudtok játszani a szűkös terekkel. A képek elhelyezését abszolút meghatározza a fal mérete és alakja. Akinek van L alakú falszakasza az most figyeljen, izgalmas ötlet következik a képen lent.

Ezt a képet Ildikó küldte nekünk, ötletes dekorációs megoldás a folyosón, 20x20cm-es babafotókból.

Lépcsőház

Különleges hely a lépcsőház, amit nem szabad kihagynunk a felsorolásból. Akinek többszintes otthona van, az tudja hányszor fel-le rohangálunk a lépcsőkön. Miért ne lehetne valami jó is ebben!? Ha a képekre pillantunk csalhatunk egy mosolyt a lépcsőzés pillanataiba. Akár az oldalfalra, akár a lépcsőfordulóba tesszük, akár L alakban játszunk a szabad felületekkel…. Ez csak a helyi adottságokon múlik. A képek vonalvezetése követi a lépcső emelkedését.

Mellékhelyiség

Váratlan talán a felvetés, hogy a mellékhelyiségre is gondolhatunk úgy, mint dekorálható helyiségre. Itt a szemközti falat tudjuk díszíteni igény esetén és természetesen ide NEM saját képeket teszünk, de egy természetkép, állatos, szarvasos minta például feldobhatja az egyszerű csempénket, fehér falfestésünket. Ha mintás, színes a hidegburkolat akkor ne bonyolítsuk. Minden felvetést gondoljunk át a helyi adottságok figyelembevételével és törekedjünk a letisztult, harmónikus összkép kialakítására.

Ezt a leveles képet itt találod.

Falak mélyedéseibe

Több helyen előfordul, hogy a közművek csövei a legrosszabb helyen éktelenkednek, ám sok esetben gipszkartonnal elfedhetjük ezeket. Ugyanakkor jellemző az is, hogy dekorációs jellegből készítünk a falakba bemélyedéseket. Akárhogy is, ezek a részek mind remekül dekorálahtóak!

Dolgozószoba, Iroda

Azok, akik nap mint nap egy irodában dolgoznak, itt töltik el az idejük legnagyobb részét egy nap. A jó közérzetünk a környezetünkön is nagyban múlik. Nagyon fontosak a bútorok, használati tárgyaink ergonómikus kialakítása, ugyanakkor a képek hatásairól se feledkezzünk meg. Egy egy motiváló üzenet, idézet, vagy egy nyugalmat sugárzó tájkép bizony hatással van ránk a mindennapjainkban. Ha tehetjük, dekoráljuk az íróasztalunk környékét is!

Egy természetfotó a falon az irodában.

gyerekszoba

Ez az a szoba, ahol a legnagyobb örömmel alkothatunk, dekorálhatunk. Az ember a gyermekeinek mindig szívesen okoz örömet. Díszíthetjük a szobát baba vagy gyermek fotókkal, családi képekkel, az első ultrahang felvétel fotójával, hiszen a kicsik is szeretik a fotókat nézegetni, milyenek voltak mikor még babák voltak. Tehetünk a szobába kedves grafikákat, állatokról vagy mesehősökről. Vagy feldobhatjuk a szobát egy egyszerű színes mintával is, ami illeszkedik a többi dekoráció színvilágához.

Kép forrása: Dóri Verhóczki ; a rakétás képet pedig itt találod.

ÉTKEző, nappali, hálószoba

Ezek azok a helyiségek, ahol sokszor találkozunk képekből készült dekorációkkal, így a teljesség kedvéért került a lista végére. Itt van sok olyan apróság, amikre érdemes lehet odafigyelni, ezért ezt egy következő cikkünkben olvashatjátok: “Hogyan dekoráljuk?” címmel.

Étkező Bettiéknél, amiket a mi vászonképeink díszítenek. A montázst is mi készítettük nekik, ez Attila születésnapi ajándéka volt.
Nappali absztrakt vászonképpel dekorálva.
Hálószobai dekorációs példa egy pár levéllel.

Írta: Barota Melinda
Lakberendezési Tanácsadó, MelishDesign