A fények szerelmese

Fénytervezés

Oh a fények… igen, ez megér egy külön fejezetet. Az enteriőr egyik legmeghatározóbb része, melynek kialakításához előre kell gondolkodni. Tértervezéshez elengedhetetlen a fénytervezés mind a természetes, mind a mesterséges fények tekintetében. A kialakításnál az első kérdés, hogy irodáról, vagy magánlakásról van szó, illetve, hogy kültéren, vagy beltéren dolgozunk. Mindenképp gondoljuk át az általános és funkcionális világítás részleteit. Na most biztos felmerül néhány olvasóban a gondolat, hogy minek ezt így túlbonyolítani!? De hidd el megéri! A jól megtervezett fények jelentősen hozzájárulnak a lakás hangulatához és ha körbenézünk otthon: tényleg van külön íróasztal lámpánk, éjjeli lámpánk, nagy mennyezeti világításunk, tehát leírva soknak tűnhet, nagyon is praktikus megoldások lehetnek.

Milyen sorrendben haladjunk?

Először szükség lesz egy berendezési alaprajzra, hogy tudjuk milyen elrendezést szeretnénk kialakítani, hova kerül az íróasztal és az éjjeli szekrények hova fognak esni, stb. Ezután meg tudjuk határozni a darabszámot és elkezdhetjük válogatni a lámpatesteket. Mindennek tudatában igény szerint látványterv is készíthető, így 3D-ben tárul elénk az elképzelt tér.

Kép forrása: www.instagram.com/melishdesign

Általános és funkcionális világítás

Mi számít általános világításnak? A nagy fényt adó mennyezeti világítások, álmennyezetbe foglalt ledszalagok, csillárok, melyek használata közben az egész helyiség megvilágítása biztosított. Funkcionálisnak minősül az egyes tevékenységekhez tartozó helyi fények, mint például egy állólámpa a fotel mellett, a tévé háttérvilágítása, a hálószobai ágy alatti megvilágítás, vagy épp az ágytámla élén futtatott ledszalag, a parapeten futtatott vonalfény, a fürdőszobai tükör, a ruhásszekrény belső fényei, egy üveges vitrin, egy bortartó, egy könyvespolc, egy kép megvilágítása…stb. Egy biztos, bármit világítunk meg, azzal kiemeljük szerepét és fokozzuk a látványt.

Színhőmérséklet

A hideg/természetes/fehér/meleg színek olyan tulajdonságai a világítótestnek, melyet mindenképp meg kell figyelnünk vásárlás előtt. Erre a csomagoláson a Kelvinnel jelzett adat ad információt. Minél magasabb a Kelvin annál hidegebb a fény: 6000kelvin a kékes hideg fény, 4000kelvin a fehér fény és a 3000kelvin a napfény, ez alatt meleg, sárgás fénnyel számolhatunk. Egy tavaszi képet ne hideg fénnyel világítsunk meg! Így kapcsolódik össze a tervezési feladat a lakberendezés végét jelentő dekorációval…. Előrelátónak kell lennünk. Ha azt nem is tudjuk az építkezés során milyen képet fogunk választani pontosan, azért a stílust és színvilágot meg tudjuk határozni és jó döntést tudunk hozni.

Melyik lámpát válasszam?

Ez a kérdés nem egyszerű. Óriási a választék. Akkor tudjuk leszűkíteni a választékot, ha megfogalmaztuk a kívánt stílust és színvilágot. Természetesen más és más lámpatest kerül egy loft és egy klasszikus lakásba. Más világítótest mutat jól egy skandináv stílusú térben és egy vintage otthonban. Ami segítségedre lehet, egy egyszerű trükk, amit én magam is gyakran alkalmazok. Készítek egy montázst a kiválasztott termékekből (kanapé, dohányzóasztal, függöny, székek stb) és ebbe az összeállításba beteszem a kiszemelt lampákat, így összességében látva könnyebb eldönteni, melyik mutat legjobban és melyik dobogtatja meg a szívünket. Mutatok egy példát erre, ami épp a lámpatest kiválasztása végett készült:

Kép forrása: www.instagram.com/melishdesign

Reméljük a vászonkép dekorációk keresgélése közben hasznos tudnivalókkal láttunk el a fényeket illetően! Sikeres tervezést, szép otthont kívánunk!

A cikket írta: Barota Melinda
Lakberendezési Tanácsadó, MelishDesign