Hogyan dekoráljunk?

Tippek a vászonképek elhelyezésére, felrakására:

  • Ha nem akarsz több darabos képösszeállítás miatt sokat fúrni (panellakások esetén például nagyobb feladat ez) akkor egy-két képtartó polc felfúrásával hosszútávon biztosíthatod képeid helyét. Cserélgetheted őket, többet is egymás mellé helyezhetsz.
  • Panellakásokban is van megoldás, hogy tudod feltenni a képeket betonba, fúrás nélkül: használj Botond képakasztót! Ezt az információt egyik kedves vásárlónk írta meg nekünk, ezúton is köszönjük neked, Dóra!
  • Ha rendezetten szeretnéd elhelyezni képeidet és a precizitás mestere vagy, akkor papírból ki lehet vágni a képek méreteit és a falhoz ragasztani egy csumizzal (ez a gyurmaszerű ragasztó neve), hogy lásd hogy fog mutatni a végeredmény. A papíron bejelölheted a képek felfogatásának helyét, így fúrni is pontosan tudsz majd.
Fenti képeket Márti tette fel a nappalijába, és a galériánkban megtalálhatóak. 
A cseresznyevirágos kép itt, a fotós lányos kép pedig itt.  
  • Ha nem fontos kicentizni a szélek vonalát, asszimmetrikus elhelyezést szeretnél, akkor is érdemes földön kitenni először a képeket, hogy tudj variálni, melyik elrendezés mutat élőben a legjobban. Ha ezzel megvagy, könnyebb lesz a felhelyezésüket is kivitelezni.
  • Maszkoló szalag segítségével kiragaszthatjuk a falon azt a keretet, amin belül szeretnénk maradni a képek felakasztása során és ezzel a területtel gazdálkodunk a továbbiakban. A maszkoló szalag nem szedi le a falfestéket, festékboltban, áruházakban könnyen beszerezhető tétel. Érdemes kis felületen tapadásipróbát végezni, és ha szükséges, a pólónkon, ruhánkon egy kicsit megragasztani a felhelyezés előtt, hogy csökkentsük a tapadását, amennyiben túl erősnek bizonyul.
  • A maszkoló szalag formák, színek festésénél is remek segítséget nyújthat. Mónika például nagyon kreatívat alkotott. Hatszög vászonképeinkhez színes, vidám hatszögeket festett a falra. Így egy igazán trendi, fiatalos összhatást ért el.
Fenti fotók: Horváth Mónika
  • Szöveget lehet elhelyezni a képek között (akár festett formában, akár készen vásárolt dekorelemekkel, vagy matricákkal). Ez lehet egy kedves szó (család, szeretet, otthon), vagy akár valami egyedi szöveg is (dalszöveg, idézet).
  • Rendelhetünk kizárólag fekete-fehér képeket. Ha sokféle fotót válogatunk össze, akkor az egységes színválasztás lehet egy harmóniát teremtő eszköz a kezünkben. Használjunk azonos szűrőt minden képen (preseteket), hogy elérjük az azonos hatást. A legtöbb telefonon már elérhetőek különböző stílusú, hangulatú szűrők.
  • Mivel a vászonképeink vakkeretre vannak feszítve, azaz nincs egy külső látszó keretük, így egy sötétebb tónusú falon kimondottan jól működnek a világosabb képek. Természetesen ez fordítva is igaz, világosab falon egy erősebb, sötétebb tónusú kép is remekül mutat. Remekül kihangsúlyozza a képet egy jól megválasztott falszín és néhány passzoló kiegészítő (díszpárnák, váza).
  • Ha már a kereteknél tartunk, fontos megemlíteni, hogy a vászonképeink képkeretezőnél kereteztethetőek. Egy egy ilyen üzletben akár több ezer képkeret közül is tudtok válogatni kedvetekre. Sokan azonban pont azért választják a vakkeretre feszített, külső keret nélküli vászonképeinket, mert így szép egységes lesz minden képük az otthonukban, és nem kell folyton egymáshoz passzoló képkeretek után keresgélniük. Egy ilyen külső keret nélküli vászonkép tökéletesen illik minden keretezett kép mellé.
  • Következő gondolat kicsit feng shui vonalról érkezik. A hálószobában igyekezzünk mindent párosan elhelyezni. Így az ágy fölé ne 3db-os installációt válasszunk lehetőleg, hanem egy 2-es, vagy 4-es, 6-os elrendezést.
  • A nagy méretű fali képek azt a hatást keltik, hogy itt ez is elfér, milyen tágas helyiségben vagyunk! Az arányokat persze érezni kell és ízléses keretek között maradjunk, de igen, merjünk nagyobb képet rendelni, a szoba dísze lesz!
  • Figyeljünk, hogy ne tegyük a képeket túl magasra. Nehéz pontos cm-t meghatározni, hisz a lakók magassága is eltérő, de igyekezzünk a kép középpontját szemmagasságban, vagy annál egy picit magasabban tartani.
  • Az utolsó gondolat ezen a listán: egyedi formákat választva különleges és modern dekorációt varázsolhatunk a szoba falára. Íme néhány példa a galériánkból lent.

Jó tervezgetést, jó ötletelést! Dekorálásra fel!

A cikkben közreműködött: Barota Melinda
Lakberendezési Tanácsadó, MelishDesign