Menta – limonádéba vagy falra tennéd?

Ha nyári hőség, akkor csakis a MENTA🌿 Nincs is jobb egy frissítő mentás-gyömbéres limonádénál, hoztunk is Neked egy receptet, ami amellett, hogy villámgyorsan kész van, elképesztően finom és egészséges is, hiszen gyömbért is tartalmaz – ennek jótékony hatásairól a recept végén olvashatsz. Ami minket illet, imádjuk ezt a jéghideg frissítőt, de egy konyhát díszítő limonádés vászonképnek sem tudunk ellenállni. Sőt, egyik kedvenc mentaszín absztrakt képünk mellett ugyancsak nem mehetünk el szó nélkül, mely üdítő színfolt lehet otthonod szinte bármelyik helyiségében.

Neked melyik tetszik jobban?

Szeretnénk megmutatni kedvenc válogatásainkat! Menta, mint konyhai dekoráció, vagy menta, mint absztrakt festmény?

(Ha a képek nem megfelelően jelennek meg, javasoljuk, hogy Google Chrome böngészőből nyisd meg a cikket.)

🍸Mentás-gyömbéres limonádé recept:

A limonádé elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 2 db citrom
  • 5-10 db mentalevél
  • 1 kis darabka friss gyömbér (kb. teáskanál nagyságú)
  • 1 liter víz, jégkocka
  • ízlés szerint cukor vagy méz, esetleg cukorhelyettesítő

Elkészítése:

A lereszelt gyömbért 2 dl vízzel leforrázzuk, majd legalább 20 percet állni hagyjuk. Eközben kifacsarjuk másfél citrom levét, a maradék fél citromot felkarikázzuk, ezt majd díszítésként használhatjuk. Ha letelt a 20 perc, a gyömbért leszűrjük, felöntjük a hideg vízzel, cukorral vagy mézzel édesítjük, a végén pedig hozzákeverjük a citromlevet. Utolsó lépésként pedig kicsit megtépkedjük a mentaleveleket és hozzáadjuk, jégkockákkal tálaljuk.

+1 Tipp a limonádé elkészítéséhez:

A mentát nem csak a jellegzetes ízéért szeretjük, jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk. Ahhoz, hogy élvezhessük ezeket, kb. 2 teáskanálnyi friss mentalevélre van szükségünk, amit a gyömbérhez hasonlóan leforrázunk, de már 15 perc után leszűrjük. Amire ügyelni kell, hogy ez a fogyasztási mód várandósság ideje alatt nem javasolt, illetve ha kicsi gyermekünknek (6 éves kor alatt) szeretnénk ilyen finomsággal kedveskedni, maradjunk inkább az eredeti receptnél: a mentalevelet frissen, forrázás nélkül tegyük a limonádéba.

El is készült a mentás-gyömbéres frissítőnk! Ugye, mennyire egyszerű? Tudtad, hogy a gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógyító hatású fűszernövény? Hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, görcsoldó, emésztésjavító hatással bír, ráadásul jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Rendszeres fogyasztása cukorbetegek számára kiemelten ajánlott, hiszen segít kordában tartani a vércukorszintet. Felhasználása rendkívül változatos, tehetjük levesekbe, süteményekbe, teákba, és még húsételekbe is! Mi minden formában nagyon szeretjük, leggyakrabban mégis ezt a nagyszerű limonádét készítjük belőle. Tökéletes választás a forróbb napokra! 🌡️ ☀️

Menta a lakberendezésben

A menta egy kellemes, zöldeskék szín, mely frissességet sugall. Számtalan árnyalata létezik, a könnyű pasztelltől a mély, telítettebb árnyalatokig. Rendkívül jól variálhatóak fehérrel, bézzsel, szürkével, zölddel, naranccsal, barnával és lilával is. A színkombináció attól függ, hogy egy letisztult és nyugodt, vagy egy pezsdítően friss összhatásra vágyunk. A neten fellelhető számtalan színpaletta segítségével könnyen megtalálhatod a neked leginkább tetsző színösszeállítást. De itt egy kis segítség, ha nem boldogulsz, ezzel az eszközzel könnyen és gyorsan megtalálhatod, hogy milyen színhez mi passzol igazán.

A világos pasztelles menta árnyalatok tökéletesen illenek a világosabb színekhez: szürke, bézs vagy fehér színekkel kombinálva letisztult, nyugodt hatást érhetünk el vele egy babaszobában, nappaliban vagy épp a hálószobában. Ami fontos, hogy az összhatást ne rontsuk el egyéb színek hozzáadásával, mert az a nyugalmat megbonthatja. A kiegészítők legyenek egységesek, arany vagy ezüst színűek, ezek remekül illenek hozzá.

Ha egy intenzívebb színhatást szerenénk elérni, akkor a sötétbarna vagy csokoládé színhez például egy erősebb, teltebb menta szín tökéletes választás, remek lesz az összhang! A zöldesebb menta és a bézs kombinációja is egy örök klasszikusnak mondható. A meleg és hideg színek ilyen jellegű kombinációja szépen kiemeli a bútorokat, egységet, harmóniát sugallnak.

Ami bizonyos, 2012 óta a menta színe igen közkedvelt szín a divatban és a lakberendezésben, és mi is nagyon szeretjük!

Íme pár inspiráció galériánkból.

A képek címére kattintva láthatod a méreteket, elrendezéseket, és az árakat is.