Milyen képet rendeljek? | lakberendező válaszol

Barota Melinda lakberendezőtől kértünk segítséget nektek, az otthonotokhoz legjobban illő, tökéletes faliképek megtalálásához.

Nem tudod eldönteni, hogy milyen képpel dekoráld otthonod? Illik a lakásodba az absztrakt?

Szeretnél kapni egy konkrét tanácsot, milyen témájú képet rendelj a nappalid üres falára? Milyen egyszerű lenne azt mondani: ‘ezt’ vagy ‘azt’ , ugye? De ez nem így működik. A képek kiválasztása és elhelyezése a lakberendezés habja a tortán, a pont az i-n, egy folyamat vége, amikor már a kész otthonokat dekoráljuk, a csupasz felületeket belakjuk. A lakberendezés valahol művészet. Alkotsz a döntéseiddel. Változást hozol létre és olyan fejlődést érhetsz el, ami hozzásegít az álomotthon eléréséhez. Egyik régi tanárom jut eszembe, amikor a helyes válasz a legtöbb kérdésére az volt: „Attól függ!”  De azért vannak szempontok, amik átgondolásával közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

Hol is kezdjük?

Két úton indulhatsz el. Az egyiknél megvan a kép, amit szeretnél elhelyezni, míg a másik esetben nem tudod mire vágysz pontosan, de megvan a hiányérzet, amit a galériát görgetve igyekszel megválaszolni. Az, hogy mi a szép szerintem szubjektív, de hogy illik-e a lakásba az adott minta vagy szín, az objektíven eldönthető. Így a választásnál mindenképp vedd figyelembe hova kerül. Egy lomos konyha falára hiába teszünk ki vagány kávés hangulatképet, nem fog érvényesülni.

Lomos konyhában Kávészemek 2 című képünk

„A kevesebb néha több!”

Így szól a mondás, és milyen igaz sok esetben. Tegyél rendet, szelektálj és utána állj neki a dekorálásnak. Addig nem fog érvényesülni és azt fogod érezni, hogy költöttem valamire, mégsem érzem azt a bizonyos WOW hatást, ha ránézek. Néha csak ennyi a hiba és ez könnyen orvosolható. A feliratos képeket is ide sorolnám, mivel letisztult környezetben vonzzák leginkább a tekintetet.

Egy pasztell színekkel bíró szobába egy élénk színvilág kiválasztása merész lehet.

Figyeljünk az összhangra!

Arról már korábbi blog bejegyzéseinkben (Top 5 térnövelési trükk, Gombhoz kabátot? Hol lehet dekorálni?) olvashattál, hogy az összhang mennyire fontos és hogy a használt szín köszönjön vissza 1-2 másik lakberendezési tárgyban is. Na ezt hangsúlyoznám ennél a témánál ismét! Ezen a nyomon elindulhatsz, ha bizonytalan vagy. El tudok képzelni egy nagyon világos szobát, ahol a fókuszpontot egy színes művészi alkotás adja, de ilyenkor az ott megjelenő színeket érdemes máshol is megjeleníteni, főleg kiegészítőkben (pl. díszpárnákon, vázán, vagy a szőnyegben pl). Íme példák erre:

Saját fotókat tegyek a falra vagy a galériából válasszak képeket?

Esküvői képek, családi fotók, gyermekek fotói

Ha családi képekben gondolkozol azt gondold meg, hogy hova kerülnek. A hálószoba a pihenés, együttlét helyszíne. Ide kerülhetnek a közös páros fotók, esküvői képek rólatok, sejtelmes művészi akt fotók, de a családi fotókat inkább ne itt helyezd el, a nosztalgiázás helyszíne legyen máshol.

A családi fotókat inkább más helyiségben gyűjtsd: a nappali, az étkező, vagy konyha, előszoba, folyosók, lépcsőház és gyerekek szobái mind szabad falfelületet kínálhatnak! A gyerekfotók minden szülő legkedvesebb képei közé tartoznak, de ezeket se szétszórtan mutasd meg, inkább készíts egy fotófalat, egy kompozíciót belőlük, akár tematikusan csoportosítva egy-egy falra. Sőt, hagyhatsz helyet a későbbi képeknek is, okos dolog előrelátóan úgy megválasztani a fotók helyét, hogy a későbbi bővítés is könnyen megoldható legyen.

Íme egy remek példa a könnyen bővíthető fotófalakra:  a hatszög forma! Ezek az elrendezések minden irányba könnyen bővíthető később is, változatos méretekkel is akár.

Négylábú családtagok

A házi kedvencekről készült alkotások is szívet melengetőek tudnak lenni, bátran tedd ki akár nagy méretben is, vagy több apró képen, jó lesz ránézni a mindennapokban. Hiszen ez a cél, hogy saját otthonunk rólunk szóljon és olyan részletek jelenjenek meg benne, melyek minket tükröznek és jó kedvre derítenek.

Választás a képgalériából

Egy nyugalmat árasztó kép, tengerpart, virágok, felhők, tájképek, hullámzó absztrakt képek, erdők, egyvonalas rajzok, zen témájú képek… stb. segít az ellazulásban, így azt javaslom, hogy ilyen témát válassz a hálóba.

A nappali a család közös élettere, itt a személyesebb képek már helyet kaphatnak, de ha galériából szeretnél választani, akkor egy kedvenc város vagy tájkép fotója, egy művészi alkotás az, ami ide illő. Igen, az absztrakt képek is remekül mutatnak már itt! A kép már lehet élénk témájú, nem kell feltétlenül a nyugalomra törekedni a nappali esetében. Egy galériás képekből összeválogatott fotófal is ideális választás lehet.

Gyerekszoba, kamasz szoba?

A babaszoba a szülők ízlését tükrözi, itt még könnyű dolgunk van, törekedjünk a színek harmóniájára, és igyekezzünk egy téma, stílus köré csoportosítani a kiegészítőket.
A kisgyermekeknél már nehezebb dolgunk van, hiszen egy-egy figura, kedvenc gyorsan felrúghatja a babaszoba összhangját. Itt egy kicsit több kereséssel, azért megtalálhatjuk a megfelelő, színben harmonizáló képeket.

A kamaszok szobáját dekorálni kihívás. Lázadó kis személyiségüknek teret adni szülőként is nagy feladat. Hol a határ, mi fér bele, meddig engedjük a határokat tologatni. Mutatok egy fiús/pasis és egy lányos/nőies dekort, ami olyan ízlésesen dolgozza fel a témákat, hogy már nyomhatjuk is a megrendelés gombot.

Absztrakt képek

A végére tartogattam egy nagy favoritot…. az absztrakt képeket. Amikor több darabra szeretnénk osztani egy képet a nyomtatás során, ezek a képek tökéletesen alkalmasak rá. Akár levághatjuk a kép egy részét a kívánt méret kedvéért, vagy akár megnyújthatjuk a mintát. A honlapon kedvedre játszhatsz a formák kiválasztásánál ezzel, hisz a lehetőségek széles választéka vár. Az absztrakt minta választásával az enteriőr eleganciáját fokozhatjuk. Aranyló mintáinak fényjátéka szemet gyönyörködtető és a hullámzó vonalak könnyedséget sugároznak. Sötét színekkel maszkulin lakásokba is illeszthető.

Jó válogatást kívánok!

A cikket írta: Barota Melinda

Lakberendezési Tanácsadó, MelishDesign